Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. In anul 2008 am girat o colega de serviciu pentru un imprumut bancar. In anul 2009 aceasta a plecat in strainatate fara sa mai plateasca ratele lunare drept pentru care banca , in urma notificarilor de plata m-a anuntat ca sunt in executare silita. Eu am girat in baza adeverintei de salariu dar acum sunt in somaj. Sotul meu doreste sa cumpere un autoturism si sa-l inregistreze pe numele lui. Stiu ca pe indemnizatia de somaj nu se poate institui poprire, alte bunuri inregistrate pe numele nostru nu avem, imi puteti spune daca aceasta masina poate fi pusa sub sechestru de catre banca?
Conform prevederilor codului familiei, bunurile obtinute de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, cu exceptiile prevazute de lege. Pe de alta parte, creditorul poate cere executarea silita asupra bunurilor debitorului sau. In scopul realizarii acestui drept, creditorul poate solicita chiar si iesirea din indiviziune a debitorului.
Revenind la aspectul coproprietatii in devalmasie a sotilor, aceasta nu exista atunci cand bunul obtinut de unul din soti este bun propriu. Un exemplu;) il constituie situatia in care unul din soti primeste ca donatie ( act prin excelenta intuitu personae) o suma de bani de la o ruda apropiata sau oricine altcineva, suma care devine bun propriu si care, utilizata pentru obtinerea unui alt bun/ de ex.autoturism, face ca si acel bun sa devina un bun propriu al sotului cu pricina (bineinteles, cu asigurarea probelor necesare in acest sens:)).
Si un ultim aspect, sechestrul si executarea silita nu se pot institui decat asupra bunurilor din patrimoniul debitorului (sau garantului). Deci nu si asupra bunurilor proprii ale sotului acestuia.
Sper sa fi fost suficient de clar:D
Depinde de ceea ce scrie in contract pe de o parte , iar in alta ordine de idei executarea silita se face numai in baza unei hotarari judecatoresti, deoarece numai instanta are cest drept.Vedeti ceea ce spune Decizia Curtii Constitutionale (parca 461/2009, nu stiu exact) referitor la executarea silita, cu aplicabilitate din 17.04.2009.
Contractele bancare cu titlu executoriu au fost declarate neconstitutionale, desi multe banci fac asemenea abuzuri.cititi cu atentie contractul si consultati si un avocat!.
Fidejusor
nina1974
Fostul meu sot a luat un credit pe firma si nu l-a mai achitat. El era administrator unic. Intre timp am divortat de el. Nu am facut nici partaj. Am vazut ... (vezi toată discuția)